Foto

joi, 12 februarie 2015

În viață, ai doar de câștigat, dacă ești atent.



   Cât timp îți trebuie să realizezi ce ai avut, ce ai, ce ai câștigat și ce ai pierdut?

 Asta la prima vedere, pare o întrebare retorică, dar dacă stai și analizezi puțin realizezi că nu e deloc așa! De ce?

   Păi să începem cu începutul!

   Ce ai avut, este acel minim pachet de cunoștințe cu care ai plecat pe drumul vieții, pe care ți l-ai format prin educația primită de la părinți, de la școală, prin ce ai învățat din interacțiunea cu cei din jurul tău.

  Ce ai, material sau imaterial, este rezultatul evenimentelor și al deciziilor luate de-a lungul vieții, evenimente din care ai cules informații, pe care le-ai atașat la acel pachet inițial, cu care ai pornit în viață.

   Ce ai câștigat și ce ai pierdut?

   Ei bine, aici devine totul subiectiv, pentru că fiecare din noi a avut parte de experiențe diferite, unice, dar important este că din fiecare oportunitate ratată, ai de câștigat, nu doar de pierdut pentru că, ori realizezi șansa pierdută și cu următoarea ocazie profiți de ce ai învățat anterior sau nu realizezi acest lucru, nu ești atent sau mai știu eu ce, și din acel moment vei repeta greșeala pană când îți vei da seama de ea (lecția de viață, cum să nu repeți aceeași greșeală),

  În concluzie, în viață niciodată nu ai de pierdut ci doar de învățat și prin urmare de câștigat.

16 comentarii:

  1. Te corectez doar la fraza de final :) Niciodata nu ai numai de pierdut. De pierdut ai mai ales daca nu-ti inveti lectiile. Dar de invatat ai tot timpul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai asta spuneam și eu, că într-un final ai tot de învățat prin simplul fapt ca repeți o greșeala până o conșientizezi...

      Ștergere
  2. Optimistul din mine iti da dreptate. Mereu avem ceva de invatat.
    Si mai mult de atat, adesea cand ma gandesc la trecut am impresia ca sunt inconstient. Sunt sigur ca pe moment am invatat ceva din lucrurile care nu au iesit conform asteptarilor, dar parca odata cu trecerea timpului pot rememora doar lucrurile bune care s-au intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar sper că ești conștient de dificultatea aceasta, nu? Oamenii, în general, sunt oamenii „acum”-ului, prezentului. Cu greu sunt oameni care încearcă o analiză proprie, a evenimentelor din viața lor, atât pe plan orizontal și vertical. Orizontal să vezi toate soluțiile existent, și vertical să analizezi fiecare soluție găsită, ce consecințe generează.

    La fel și cu învățatul. Ne este greu să învățăm, pentru că, lăsăm emoțiile să zburde prin noi, atunci când suntem triști, supărați, stresați. Cu astfel de sentimente, ne este greu să lăsăm și spațiu rațiunii, astfel încât să scăpăm de aceste griji, generate de sentimentele de mai sus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. păi tocmai, încerc prin acest post să dau un fel de "head's up"...

      Ștergere
  4. "nu ești atent sau mai știu eu ce" - unii mai sunt si in faza de denail. de negare a situatiei lor. textul tau starneste idei, sunt curioasa cum ar fi aratat daca dezvoltai o parte din el pe o experienta de-a ta, nu neaparat traita de tine dar una care ar fi exemplu.
    eu cunosc oameni care nu au capacitatea sa invete din propriile greseli. se cred autosuficienti.
    Personal, rezonez cu ce a spus David. Am o doza de optimism in mine dar e balansata si de spirit auto-critic. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Xaara, pe viitor am sa am grija sa raportez mai mult la persoana mea ;) ...iar acele persoane tot dand cu capul de stalp se vor invata la un moment dat sa-l ocolesca :)

      Ștergere
  5. Din orice eveniment care apare in viata ta, ai de invatat. Cei mai multi oameni te vor dezamagi, astfel iti vor da lectia unei atitudini rezervate si aceea a trierii oamenilor de langa tine. Cei care te iubesc te invata lectia bunatatii si aprecierii, ceilalti te invata sa treci prin viata atent la tine si cu un ochi la cei mai putini norocosi.
    Eu sunt cel mai mare critic, potrivit zodiei, dar am invatat sa tin acea critica doar pentru propria persoana. Uneori este benefica, alteori este malefica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa te înconjuri de oameni care te iubesc...asta e regula de aur...

      Ștergere
  6. Se intampla cateodata sa dai un pas inapoi, dar fiind optimista ma gandesc acum la atletul care-si ia avant ca sa depaseasca un obstacol, asa ca poate uneori e necesar sa faci un pas inapoi ca sa poti pasi inainte.

    RăspundețiȘtergere
  7. da Sandra...sti cum se spune.."geniile gandesc la fel" :))

    RăspundețiȘtergere
  8. eu, personal, am avut doar de câștigat prin tot ceea ce am învățat. Am învățat și rele și bune, bineînțeles, dar toate ne aduc la ceea ce suntem azi. Și fiecare vom face mâine ceva din ceea ce am învățat. Sper ca răul să se aleagă ca neghina din mazăre, să-l dăm de-o parte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact cum îmi spunea un prieten azi, noi nu suntem puși pe pământul ăsta, doar să trăim și să ne câștigam pâinea de maine ci pentru a învăța tot timpul ceva nou, a căpăta noi experiențe.

      Ștergere