Foto

joi, 5 februarie 2015

Butterfly effect

 „În teoria haosului, efectul fluturelui este sensibilitatea dependenței față de condițiile inițiale, în care o mică schimbare într-un loc dintr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferențe mari într-o stare târzie.”, sursa Wikipedia.
  

 Dacă ați avea posibilitatea să vă întoarceți în trecut, ați schimba ceva la viața voastră, ați lua alte decizii?

   Dacă da, credeți că ar fi bine?
  
   Eu cred cu tărie că totul se întâmplă cu un motiv, și că nimic nu merită schimbat decât atunci când  se ivește ocazia. Un fel de "butterfly effect". Orice bătaie din aripi a unui fluture poate declanșa un tsunami!

  Dar, dacă am avea posibilitatea,să știm că prin schimbările pe care le-am face în trecutul nostru, am reuși să îndreptăm lucrurile spre un făgaș mai bun și tot ce s-ar întâmpla ar duce la, nu știu, o redresare financiară mondială sau la găsirea unui leac pentru o boală incurabilă, ați merge în trecut să faceți face acele schimbări?  

14 comentarii:

  1. Ma gandeam si eu la un text cu asemenea intrebari. Cred in ideea de cauza-efect, dar si in destinul harazit cu foarte putine sanse de schimbare. Omul e cumulul intamplarilor si trairilor sale, daca schimb ceva in trecutul tau, iti vei schimba caracterul si pe tine ca om. Prefer sa fiu cum sunt, decat sa ma gandesc la o alta eu cu alt trecut. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. daca ai fi alta tu , cu siguranta nici ea nu ar vrea sa fie tu de acum :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aceea imi place cum sunt eu acum :D, desi am momente in care zic ca mai bine nu as fi atat de "buna" (bun = prost in ziua de azi si in dex)

      Ștergere
  3. Ca să-ți răspund la ultima întrebare, nu, nu aș schimba nimic, chiar dacă ar fi în beneficiul omenirii întregi. Toate necazurile prin care am trecut, m-au făcut să fiu ce sunt acum. Toate experiențele m-au făcut pe mine mai matur oleacă, mai responsabil și mai atent.

    Așa că aș prefera să fiu egoist, să nu schimb nimic, pentru că oricum pentru descoperirea leacului de cancer, sunt alocați miliarde de bani. Dar învățăturile trase din greșeli nimeni nu mi le poate da înapoi!

    Trecutul este acolo să fie ca un manual. Greșești, foarte bine ai o lecție de învățat din care mai încolo vei da examen. Dacă-l schimbi, pierzi mult mai multe lucruri, decât dacă ai avea de câștigat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Practic nu te poti intoarce in trecut :) Teoretic poate am facut ceva care a declansat o schimbare. Dar daca vorbim despre schimbari majore, efectul se vede mult mai tarziu si n-as avea de unde sa stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raportându-te la viața ta actuală, te-ai întoarce în trecut să schimbi ceva? Teoretic vorbind!

      Ștergere
  5. Daca s-ar ivi ocazia da. Ar fi cateva lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu m-as intoarce in trecut, dar as invata din el sa-mi imbunatatesc prezentul si automat viitorul. Da, cred ca lucrurile sunt legate intre ele, printr-un astfel de efect.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-as urca in Masina Timpului, in primul rand de curiozitate, pana atunci o sa fac o incursiune in viitor la Social Media Summit

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca cei care vor sa se intoarca in trecut pentru a repara/schimba ceva inca nu sunt impacati cu starea lor interioara si sunt nemultumiti de ceea ce sunt. O alta cale e acceptarea a ceea ce ai facut si iertarea fata de sine.
    Practic, trecutul ne este in control cu fiecare clipa ce a trecut si trece..pentru ca fiind constienti de asta, putem lua decizii care nu vor mai avea nevoie de schimbare. M-as intoarce in trecut, da! Dar nu o pot face cu mintea de acum, deci..voi fi incapabila de a lua alte decizii. Subscriu Razvan Damian Irimescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in concluzie, ca despre asta este vorba, nu ai schimba nimic? In cel mai bun caz ai observa factorii care au dus la luarea anumitor decizii si tratarea lor ca atare pe viitor?

      Ștergere